Met 16.000 hectare wijngaarden is Baden het op twee na grootste wijngebied van Duitsland. Met de beroemde Kaiserstuhl, de warmste plaats van Duitsland, worden in dit gebied zeer gevarieerde wijnen gemaakt. Wijnen die, aldus de kenners, ‘door de zon verwend zijn’. Baden is daarom ook het enige Duitse wijngebied dat valt onder de Europese Wijnbouwzone B, waarbij de wijnen hogere mostgewichten moeten hebben.
Vanaf de Tauber in het noorden tot aan het Bodenmeer in het zuiden is de regio in negen districten verdeeld. Door zowel de landschappelijke als klimatologische variatie, zijn ook de wijnen zeer divers. In het noordelijke deel, aan de Badische Bergstrasse en in de Kraichgau spelen Rivaner, Riesling en Schwarzriesling de hoofdrol. In het midden zijn dat Spätburgunder en Riesling en in het zuiden met Breisgau, Kaiserstuhl en Tuniberg, met name de Burgunders.
Baden wordt ook vaak Burgunderland genoemd dankzij de krachtige Grauburgunder, elegante Weissburgunder en subtiele Auxerrois.