schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Duca Carlo Guarini

Puglia

Puglia wordt door het toerisme  nauwelijks bezocht. Mogelijk dat de afstand vanaf Nederland daar debet aan is. Spijtig want er is veel te zien. Zoals Lecce, de hoofdstad van deze streek en Alberobello waar de beroemde Trulli staan: woningen met een kegelvormig stenen dak.

Puglia is één van de grootste wijnproducerende gebieden van Italië. Maar liefst acht miljoen hectoliter wijn wordt hier geproduceerd. En niet onbelangrijk: de wijnen zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Dit is ook te danken aan de Primitivo druif die mooie,  intens rode wijnen oplevert.

PUGLIA_PRIMITIVO

Bekende DOC wijnen komen van de druif de Aleatico. Wijnen die interessant zijn,  zijn DOC Locorontondo, DOC Salice Salentino, DOC Cacc’e Mmitte di Lucera, DOC Copertino, DOC Castel del Monte. De Vigne Vecchi is een goed voorbeeld van een Primitovo van oude wijnranken.

Ons verhaal

Om de mooiste wijnen te kunnen presenteren, bezoeken wij tal van wijnbeurzen in heel Italië. Een belevenis op zich: grote hallen met ontelbare wijnboeren die in lange rijen hun waar verkopen. Doorsnee genoeg maar wij zoeken voor u juist de pareltjes: acht van de tien vallen zeker af. Het is een kwestie van bij het begin beginnen: proeven en spugen…

Die spuugbakken staan overal behalve…bij de dure wijnen. Het is namelijk not done om dat kostbare vocht uit te spugen, vinden deze wijnboeren. Enige arrogantie is hun dus niet vreemd. Daar beland je dan ook in de laatste uurtjes. Aan het eind van de middag, avond zijn mijn lippen en tanden vuurrood, bij het zwarte af. Een stuk wijzer en met een aantal goede adressen op zak sluit je de avond af…om de volgende ochtend weer opnieuw te beginnen.

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand een update over onze wijnen