Weingut Moezel

Het exclusieve Weingut Kallfelz ligt aan de Moezel en maakt sensationele wijnen die, ondanks de hoge klasse, toch betaalbaar zijn. De wijnkenners vergelijken dit bedrijf met de topklasse van de Bordeaux. De vele onderscheidingen bevestigen dat: Top beste honderd bedrijven in Duitsland, drie maal Kampioen Internationale Riesling-Grand-Prix, Mundus Vini Gold onderscheiding en tien landenprijzen voor uitstekende prestaties in de wijnbouw.

Wijnhuis Kallfelz wil ieder wijnjaar weer het hoogst haalbaar te oogsten en streeft naar absolute perfectie.  De liefde voor de wijnbouw laat zich dan ook niet alleen op de met leisteen bedekte hellingen zien: de goede bodemgesteldheid komt terug bij de vergisting in de kelders. Het getuigt van een grote passie voor de wijnbouw. En niet in de laatste plaats een enorme motivatie voor het beste resultaat.

Met liefde en motivatie draagt elke medewerker bij aan het resultaat van dit wijnhuis, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1450.

Ons verhaal

We kwamen aan op een regenachtige middag. Een prachtig authentiek pand langs de Moezel. Hier moest Kallfelz zijn. We hadden een afspraak met Jan, die ons de steile hellingen laten zien. De eerste indruk was bijzonder, hier stond een pand die qua orde en netheid alles overtrof: een ndrukwekkend bedrijf waar alle moderne technieken wat betreft de vinificatie worden hier toegepast. Aangekomen bij de steile hellingen werden we gewezen op de moeilijkheidsgraad van hellingen 70 procent. Uiteraard kan hier van machinaal plukken geen sprake zijn, maar het handmatig plukken is lastig wanneer het zo steil is. De opbrengt is vele malen minder per hectare dan op vlakke hellingen. Daartegenover staat dat in deze bijzonder schrale leigrond de wortels tot diep moeten om de beste mineralen naar boven te halen. En dat proef je in de wijn terug.

Dit was een belevenis om te zien hoe respect voor de natuur én de modernste technieken zich vinden in het creëren van wijn.