Weingut Stolleis, Pfalz

Via een adembenemende uitzichtroute door de Pfalz komen we bij het prachtige Weingut Stolleis waar al vanaf 1863 door de familie Stolleis wijn wordt gemaakt. Peter en Claudia Stolleis zetten volledig in op biologische wijnbouw, waarbij de bodem als waardevol bezit wordt gekoesterd.  Het is immers de basis voor de wijn! Een uitgebalanceerde humusverzorging, regelmatig bodemonderzoek en een minimaal gebruik van beschermingsmiddelen om luis te voorkomen.

Deze zorgvuldige werkwijze is vast verankerd in de traditie van dit mooie familiebedrijf. Respect voor de natuur, de omgang met de druivenstokken en de bodem vormen de basis. Net zoals het feit dat er minder stokken op elkaar staan hetgeen de kwaliteit ten goede komt.

De wijnstokken worden zeer intensief onderhouden, voordat er -volledig met de hand- geplukt gaat worden in de herfst.

Ons verhaal

Op een zondagmiddag waren we uitgenodigd voor de lunch bij Peter en Claudia. Eerst kregen we een rondleiding over het bedrijf; we waren direct onder de indruk. Alles ligt er schoon en geordend bij. Een plaatje!  En kijk je uit over de wijngaarden, dan zie je dat het een biologisch bedrijf is. Tussen de wijnranken groeien prachtige veldbloemen. Veldbloemen hebben een gezonde bodem nodig en geven aan dat hier biologisch wordt verbouwd. Immers, hoe kaler en ‘schoner’ tussen de rijen, hoe meer er gespoten er wordt.

Na de rondleiding serveerde Claudia een voortreffelijke zelfgemaakte maaltijd:  kalkoen gestoofd met druiven. En daarna wijnen proeven. Een fantastische middag!