Toscane

Toscane wordt niet zelden omschreven als één groot openluchtmuseum. Logisch: de schitterende middeleeuwse stadjes en heuvels met cipressen, wijnranken en zonnebloemen. En natuurlijk Florence, Livorno, Carrara, Pisa en Siena. Wereldberoemd en met hun kunstschatten goed voor miljoenen toeristen.

Toscane is ook de geboorteplek van de Chianti. De hoogte, waarop de wijngaarden liggen, is bepalend voor het type en de stijl van de wijn. De belangrijkste druivenrassen zijn de Sangiovese (minimaal 75 %) gevolgd door de Canaiolo en Cabernet Sauvignon. Een ministerieel besluit bepaalt dat alleen de wijngaarden binnen de grenzen van het Classico gebied wijnen onder de naam Chianti Classico op de markt mogen brengen. Het productievoorschrift is dat voor Chianti Classico geen witte druiven mogen worden gebruikt, terwijl dat in de andere gebieden wel is toegestaan.

TOSCANE_SANGIOVESE

De wereldberoemde wijn Brunello di Montalcino komt ook uit Toscane. Uit deze streek kunnen wijnen komen met een zeer lange houdbaarheid. Het zijn levendige, granaatrode wijnen met een stevig karakter.

Witte wijnen worden gemaakt van de druiven Vernaccia en Vermentino.

TOSCANE_VERNACCIA

Toscane is ook beroemd om zijn Vin Santo, letterlijk vertaald ‘heilige wijn’. Het is een bijzondere wijn, die in kleine hoeveelheden wordt gemaakt in vrijwel alle Italiaanse wijngebieden, maar het blijft een Toscaanse specialiteit. De smaak kan zowel zoet als droog zijn. Voor de witte versie worden vooral de Trebbiano druiven en voor de rode de Sangiovese druiven gebruikt. Geheel of gedeeltelijk ingedroogd.

Een bijzondere Toscaanse wijn is de Mille Eottantatre IG, die wij in Nederland exclusief op de markt mogen brengen. Deze wijn wordt in een kleine hoeveelheid gemaakt: slechts 1.500 flessen per jaar, waarvan wij er 24 mogen aanbieden in Nederland!  Een bijzondere topwijn voor een bijzondere prijs. Meer over de Mille Eottantatre vindt u hier.

Ons verhaal

We waren met vrienden in Florence en zouden wat gaan eten. Onze vriendin zag in het gidsje een restaurant waar de kok ‘s avonds een aria zingt. Dat moest het dus worden! We hadden er heerlijk gegeten en ja, daar kwam il capocuoco. Hij zong een ietwat kitscherige aria, maar de toon was gezet! ‘Deze dame kan ook heel goed zingen’, zei onze vriend. Binnen no time stond ik een duet te zingen met de tenor zelf. Gezellig en spontaan, geheel onverwachts. Een onvergetelijke, typisch Italiaanse avond!

SIGNATURE