Toewijding en passie in Veneto

Op onze reizen door Italië, op zoek naar mooie wijnen, maken we altijd kennis met bijzondere wijnhuizen. In Veneto gingen wij op bezoek bij La Dama, gelegen in de commune Negrar waar ook Tomassi en Massi vandaan komen: de wereldberoemde Amarone-makers. De oenoloog en eigenaar van La Dama heeft een vermogende schoonvader die hem heeft geholpen met het realiseren van dit prachtige wijngoed. Het is ontwikkeld in 2000 en er worden de meest moderne vinificatie productie-installaties gebruikt. Het midden van het gebouw is open en bedoeld als droogruimte voor de druiven.  

La Dama 1

Met een capaciteit van 10.000 kratten kan men hier ook volstaan met het drogen in eigen huis. Voor het drogen van de druiven voor de Amarone bedraagt dat 100 dagen. Voor de Passito wijnen 130 dagen.

2 4 5

De oenoloog, die zijn ervaring heeft opgedaan bij de beroemde huizen Lenotti en Ferrari, weet wat wijn maken is. Zijn bijzondere toewijding en passie komt tot uitdrukking in de enthousiaste manier van praten: “Toen ik nog bij de andere bedrijven op het land werkte kreeg ik regelmatig hoofdpijn van de bestrijdingsmiddelen. Mijn kinderen moeten tussen de wijngaarden vrij kunnen bewegen zonder dat ik moet zeggen: Nee, deze week even niet.” 
In Veneto zijn er maar 15 biologische wijnbouwers. La Dama produceert ieder jaar Valpolicella die direct voor de consumptie geschikt is. We waren onder de indruk van het bijzondere karakter van deze wijn die ver uitstijgt boven andere Valpolicella’s. De overige wijnen worden allen op bariques en vaten opgeslagen. Maar niet te lang want hij wil niet een te houten smaak: “Dat is niet de smaak van de Valpolicella.”

7
La Dama houdt de wijn na houtlagering twee jaar op de fles en via een speciale opslagmethode komt de wijn op de fles optimaal tot rust. Hij produceert de Valpolicella Ripasso, de Valpolicella Classico Superiore, de Amaro en de Passito.

Daarnaast hebben we een bijzondere ontdekking gedaan. In opdracht van zijn schoonmoeder heeft hij, min of meer voor de grap, een rosé gemaakt van de Molinara druif. Deze is zo bijzonder dat we deze wijn voor Nederland meteen hebben vastgelegd. De rosé is afwijkend van de ons bekende smaken en we waren dan ook aangenaam verrast. Ook al omdat deze een vergelijking met de betere Franse rosé’s moeiteloos doorstaat.

Wij vinden dat La Dama heel goed past in onze collectie omdat het een kleine producent is die het accent gelegd heeft op de beste prijs/kwaliteitverhouding. Wat ons speciaal heeft aangesproken is de liefde die hij heeft voor het maken van wijn oftewel: hier proef je de passie. Het is een geweldige opsteker voor ons dat wij het vertrouwen hebben gekregen om dit mooie huis voor Nederland te mogen vertegenwoordigen. Wij weten zeker dat we de ware Valpolicella liefhebber met dit huis verrassen.

 

handtekening-sandra

 

PS: deze maand kunt u kennis maken met La Dama: de Wijn van de Maand is namelijk de Valpolicella Classico DOC van La Dama. Kijk hier voor meer informatie en om te bestellen.