Piemonte

Piemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’. Het is er bergachtig en in het westen vormen de Alpen de grens met Frankrijk. In het zuiden zorgen de heuvels van Monferrato en Langhe  voor de natuurlijke begrenzing van de streek.

Turijn heeft weliswaar veel industrie, maar Piemonte zelf is landelijk en kenmerkt zich door de vele rijstvelden en wijngaarden. Het is zonder enige twijfel één van de mooiste wijngebieden ter wereld waarin de Nebbiolo druif overheerst. Er worden krachtige, robijnrode wijnen van gemaakt die bij het rijpen overgaan naar granaatrood, zoals de beroemde Barolo, maar ook de Barbaresco en Gattinara. De Barolo’s hebben een lange tijd nodig om op dronk te komen en kunnen twintig tot vijfentwintig jaar oud worden. De Barbaresco en Gattinara zijn een stuk lichter van structuur dan de Barolo’s.

Piemonte_ROOD

Op iets lager niveau is de Barbera de belangrijkste druif. Deze geeft een donkere wijn, dikwijls nogal pruimachtig en rijk aan zuren. De Dolcetto is een concurrent van de Barbera. De wijnen van deze druif zijn meestal fruitig en smakelijk. Soepele wijnen waarin kersen en bessen de boventoon voeren.

Tot de andere specialiteiten van de DOC behoort een schuimende zoete rode wijn, Brachetto d’Acqui. Dan zijn er de witte wijnen: de beroemde Gavi of Cortese di Gavi van de Cortese druif. Deze wijn is aangenaam droog en fris, sprankelend met een karakteristiek mineraal aroma.

Van de heuvels ten noorden van Alba komen de witte mousserende en rode Roero wijnen. De witte wijnen worden van de Arneis druiven gemaakt. Het zijn zachte droge, frisse wijnen met mooie zuren en een lange afdronk.

Piemonte_wit

Ook de Asti Spumante en de Moscate d’Asti zijn wereldberoemd. Deze worden van de Muscat Blanc a petit grains gemaakt. De Moscat d’Asti is een zoete, aromatische wijn met een laag alcoholgehalte van rond de vijf procent en weinig mousse.

De sprankelende Asti Spumante wordt ook wel de Italiaanse Muskaatchampagne genoemd

De drogere versies kunnen heerlijke aperitiefwijnen zijn. Zoals de Snert Langhe. Een goede gelegenheid om met deze wijn uit de Piemonte kennis te maken, want het is de Wijn van de Maand.

Ons verhaal

Wij zijn al meerdere keren in Piemonte geweest, dat naast wijn ook beroemd is door de truffels, de kostbare paddenstoelen. De eerste keer werd ik door de hoteleigenaar opmerkzaam gemaakt op de witte truffel. Ik was er steeds elke dag aan voorbij gelopen. ‘Neem de witte truffel eens op een gebakken ei bij het ontbijt’, zei hij . Uit beleefdheid deed ik het maar…wat een smaaksensatie!! 

En zo is het met alle wijn en spijsbelevingen in de Piemonte: zij hebben het er uitgevonden!

SIGNATURE