Op zoek naar mooie wijnen komen we op bijzondere locaties en ontmoeten wij altijd bijzondere mensen. Zo ook in de Marken, de regio waar de wijn van de maand november gemaakt wordt: Fructus Rosso Conero DOC.
Deze wijn is afkomstig van het huis Conte Leopardi. Eerder dit jaar waren wij hier te gast. Het wijngoed ligt in de provincie Ancona in de Marken en is al meerdere generaties eigendom van de familie Leopardi. De in totaal 45 hectare is voor tachtig procent beplant met de Montepulciano op een bodem van leisteen en kalk. De Adriatische Zee heeft duidelijk invloed op de druif: de zee, de wind en de temperaturen bepalen uiteindelijk mede de smaak van de wijn.
We werden bij aankomst opgewacht door graaf Leopardi zelf die ons een rondleiding en een proeverij aanbood. Tijdens de proeverij, waarbij ook zijn manager Graham Herbert was aangeschoven, hebben we kennisgemaakt met de in deze streek bekende Verdicchio en proefden we twee verschillende Sauvignons Blanc. Door de verschillende grondsoorten was er een opmerkelijk verschil in geur en smaak. De kalkbodem gaf toch een ietwat meer complexere wijn.
Bij de proeverij van de rode wijnen werden we aangenaam verrast door de zachte tannines die deze volle fruitige wijnen tot hun recht deden komen. Het paradepaardje van het huis, de reserva, heeft ondanks de wat complexe samenstelling een diepe indruk achtergelaten en de aangenomen afdronk zorgde voor een mooie herinnering.
Sinds 2005 heeft het huis Conte Leopardi flink geïnvesteerd in de meest moderne apparatuur. Oenoloog Ricardo Cotarella, een begrip in de wijnwereld, is de adviseur van dit wijngoed. De productie van Conte Leopardi bedraagt ongeveer 250.000 flessen per jaar. In de indrukwekkende kelder kregen we ook de nieuwe zalmkleurige rosé te proeven. De zalmkleur speelt in op de huidige behoefte waaraan een rosé nu moet voldoen. Deze van Montepulciano druiven gemaakte rosé is een echte allemansvriend waarvoor wij een mooie toekomst voorspellen.
Op uitnodiging van de graaf hebben we vervolgens de omgeving kunnen verkennen waarbij hij ons vol trots de high lights en de talloze pittoreske dorpjes liet zien. Zo hebben we genoten van een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee vanuit een idyllisch, hoger gelegen dorpje. Manager Graham Herbert was onze gastheer bij de lunch. Hierna werden we uitgenodigd door de manager om een lunch te gebruiken in één van de prachtige dorpjes. We maakten er kennis met de typische keuken van de Marken. Een en al verwennerij: een aaneenschakeling van lokale specialiteiten in combinatie met bijpassende wijnen.
Onze conclusie: de Marken is een wijngebied in opkomst en nog niet massaal ontdekt door de toeristen en de fijnproevers. Maar dat gaat ongetwijfeld de komende jaren gebeuren. De Marken heeft namelijk als gebied alles in zich: een mooi klimaat, schitterende natuur, de witte truffel en authentieke dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan. En waar de allochtone inwoners vooral trots zijn op de relaxte manier waarop men het leven leeft. Stress is hier nog een onbekend begrip…