
Op zoek naar mooie en bijzondere Italiaanse wijnen gaan Bertil en ik regelmatig ‘op avontuur’ in Italië. We bezoeken de verschillende wijnregio’s, we zoeken wijnhuizen en maken kennis met de wijnmakers. Vaak op afspraak, soms ook spontaan als we onderweg iets interessants zien.
Van al die expedities gaan wij jullie regelmatig verslag doen. De eerste aflevering is onze ontdekkingsreis door Piemonte.
We kwamen aan in de mist, waar de Piemonte bekend om is. In de streek de Langhe , het beroemde wijngebied, hadden we een afspraak met Fausto Poderi, de eigenaar van Poderi Cellario. Na een allerhartelijkste ontvangst zijn we eerst op pad gegaan om zijn wijngaarden te bezoeken. Eerst hebben we een bezoek gebracht aan de hellingen waar de witte wijn geproduceerd wordt. Deze deels op de noordwestelijk gelegen hellingen zijn divers. Het bijzondere microklimaat van zijn hellingen stelt Fausto in staat om zowel van de inheemse druivensoorten als de chardonnay een diversiteit aan witte wijnen te kunnen maken.
De inheemse druiven zijn de Nascettadruif en de Favorita en deze bezitten krachtige mineralen.
Poderi produceert een hele mooie spumante van de Nascettadruif en de Chardonnay; allemaal mooie frisse fruitige wijnen die voldoende karakter hebben en mooi in balans zijn . Zijn witte wijnen zijn makkelijk te combineren met lichte spijs en met vis. Ze beschikken over een mooie structuur zonder gecompliceerd te zijn.
Vervolgens heeft Fausto ons meegenomen naar zijn zuidelijke hellingen waar hij verrassende wijnen weet te maken van hoofdzakelijk de Dolcetto druif. Vol trots begeleidde hij ons naar zijn hoogste hellingen waar nog stenen te vinden zijn van de rivier die hier in een ver verleden gestroomd heeft.
Het absorberende vermogen van de grond op deze locatie heeft een speciale kracht om uit deze relatief weinig bekende druif Dolcetto krachtige wijnen te produceren. Op beperkte schaal produceert hij ook een aantal rijke volle Barbera wijnen. Het feit dat er vier van zijn Dolcetto wijnen het predicaat DOCG mogen voeren geeft een goede indicatie omtrent de kwaliteit.
Mede van invloed op de kwaliteit is de hoogte waarop deze wijngaarden gelegen zijn. In de zomers kunnen er koude nachten tot acht graden terwijl overdag makkelijk de 30 graden wordt gehaald. Hierdoor krijgt de wijn de body en karakter die deze bijzondere wijn kenmerkt.
Wij waren in ieder geval bijzonder verrast dat een relatief kleine wijnboer ( derde generatie familiebedrijf / grootte 25 hectare ) in staat is om zulke mooie wijnen te produceren. Met veel respect voor de natuur werd ons uitgelegd hoe je op een biologische manier de gevaren van de Vers de la Grappe (Franse term voor schadelijke vlinders, rupsen en motten ) kunt tegengaan. Hij gebruikt daarvoor een spiraaltje dat opgehangen wordt tussen de druivenranken en die hormoongeurstoffen verspreid om de mannetjes in verwarring te brengen. Hierdoor blijven ze ver verwijderd van de druivenranken.
Natuurlijk hebben wij de wijnen van Faust Cellario in ons assortiment opgenomen. Het is, zo is ons gebleken, een absoluut waardevol wijnhuis dat helemaal voldoet aan onze criteria en visie!