Friuli

Deze bergachtige landstreek ligt in het noordoosten van Italië, tegen de grens van Oostenrijk en Slovenië aan. In de noordgrens liggen de uitlopers van de Alpen. De bergtoppen houden de koele Borawind tegen en beschermen zo de op de hellingen gelegen wijngaarden. De meeste regen van Italië valt hier en verdwijnt in de bodem die bestaat uit mergel en zandsteen.

De bekendste DOC wijnen zijn: DOC Grave del Friuri, DOC Collio Goriziano, DOC Orientali del Fiuri, DOCG Colli Orientali del Fiuli Picolit.

Ons verhaal

De inwoners van Friuli hebben veel met wijn. Dat blijkt ook uit de vele spreekwoorden: Aver vino da bere ed aver amici e un paradiso (Het hebben van wijn en vrienden is het paradijs);

La botte da il vino che ha (Het wijnvat bepaalt hoe de wijn smaakt); Non chiedere all’oste se ha buon vino (Vraag niet aan de waard of hij goede wijn heeft); Buon vino fa buon sangue (Goede wijn is goed voor het bloed); Il vino e il latte dei vecchi (Wijn is melk voor de oudjes); La verita e nel vino (Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan).